Köp Boken Scrumtips!

Om du vill ha alla scrumtipsen samlade i ett bekvämt format som fungerar i både läsplattan och på mobilen, så köp ett exemplar av min bok Scrumtips. Du sätter själv priset!

29 december, 2008

Blädderblockstips

När jag började hålla kurser för använde jag alltid projektor och en enorm hög med presentationsbilder. Idag har jag gått ifrån dessa helt. Jag tycker att de minskar mängden dialog och ökar mängden sömn i rummet. Istället använder jag vanliga blädderblock och illustrerar efter behov. Här är några konkreta tips kring effektiv användning av blädderblock. Användbara på kurser, workshops och arbetsmöten.

  • Ha alltid en tom punkt redo. När du skriver upp listor med saker som andra deltagare redovisar, se alltid till att avsluta med en extra tom punkt längst ned i listan. Det blir en tydlig signal att fler synpunkter är välkomna.
  • Växla mellan två färger varannan rad. Om du använder till exempel svart för jämna rader i en lista, och rött för ojämna, så blir det lättare för de som läser att skilja raderna från varandra. 
  • Anlita en tejpnisse. Om någon hjälper dig att tejpa upp fyllda ark på väggen finns du fortfarande tillgänglig för att fortsätta skriva upp bidrag från deltagarna.
  • Köp supertjocka blädderblockspennor. Vanliga whiteboardpennor är inte lika bra som pennor avsedda för skrift på papper, men om du skaffar papperspennor i samma format som whiteboardpennor är det bara en tidsfråga innan du råkar skriva med dem på en whiteboard. Jag kör därför så ofta jag kan med extra tjocka pennor för blädderblock. Med dem i handen minskar risken att jag tror att jag håller i en whiteboardpenna.
  • Fotografera som dokumentation. Idag kan vi spara hela blädderblocksarken precis som de såg ut när vi skapat dem, med en billig digitalkamera eller med en kameramobil. Jag brukar fota av bilder med min tremegapixelmobil, och det blir helt ok.
  • Numrera arken. Om du planerar att dokumentera era blädderblocksblad med digitalkamera är det bra om du har skrivit ett löpnummer i något hörn. På så vis blir det lättare att se i vilken ordning bilderna skapades, vilket kan vara till hjälp när de ska tolkas i efterhand.

2 kommentarer:

Olle Bergman sa...

Utmärkta råd! Jag kan lägga till blyertstipset: om man ska bygga upp mer komplexa bilder så kan man skissa dem med blyerts i förväg. Åhörarna ser inte de tunna blyertsstrecken, de blir bara imponerade av hur stadig man är på handen.

Tobias Fors sa...

Hej Olle! Vilket underbart trick - tack för det!