Fortsätt till huvudinnehåll

Blädderblockstips

När jag började hålla kurser för använde jag alltid projektor och en enorm hög med presentationsbilder. Idag har jag gått ifrån dessa helt. Jag tycker att de minskar mängden dialog och ökar mängden sömn i rummet. Istället använder jag vanliga blädderblock och illustrerar efter behov. Här är några konkreta tips kring effektiv användning av blädderblock. Användbara på kurser, workshops och arbetsmöten.

  • Ha alltid en tom punkt redo. När du skriver upp listor med saker som andra deltagare redovisar, se alltid till att avsluta med en extra tom punkt längst ned i listan. Det blir en tydlig signal att fler synpunkter är välkomna.
  • Växla mellan två färger varannan rad. Om du använder till exempel svart för jämna rader i en lista, och rött för ojämna, så blir det lättare för de som läser att skilja raderna från varandra. 
  • Anlita en tejpnisse. Om någon hjälper dig att tejpa upp fyllda ark på väggen finns du fortfarande tillgänglig för att fortsätta skriva upp bidrag från deltagarna.
  • Köp supertjocka blädderblockspennor. Vanliga whiteboardpennor är inte lika bra som pennor avsedda för skrift på papper, men om du skaffar papperspennor i samma format som whiteboardpennor är det bara en tidsfråga innan du råkar skriva med dem på en whiteboard. Jag kör därför så ofta jag kan med extra tjocka pennor för blädderblock. Med dem i handen minskar risken att jag tror att jag håller i en whiteboardpenna.
  • Fotografera som dokumentation. Idag kan vi spara hela blädderblocksarken precis som de såg ut när vi skapat dem, med en billig digitalkamera eller med en kameramobil. Jag brukar fota av bilder med min tremegapixelmobil, och det blir helt ok.
  • Numrera arken. Om du planerar att dokumentera era blädderblocksblad med digitalkamera är det bra om du har skrivit ett löpnummer i något hörn. På så vis blir det lättare att se i vilken ordning bilderna skapades, vilket kan vara till hjälp när de ska tolkas i efterhand.

Kommentarer

Olle Bergman sa…
Utmärkta råd! Jag kan lägga till blyertstipset: om man ska bygga upp mer komplexa bilder så kan man skissa dem med blyerts i förväg. Åhörarna ser inte de tunna blyertsstrecken, de blir bara imponerade av hur stadig man är på handen.
Tobias Fors sa…
Hej Olle! Vilket underbart trick - tack för det!

Populära inlägg i den här bloggen

Vad sprintplanering och glassinköp har gemensamt

En missuppfattning som lever kvar kring lättrörliga metoder är att de inte har tillräckligt med planering. Det är precis tvärtom, vi gör massor av planering. Dels gör vi så mycket planering som behövs när vi ska starta ett nytt projekt, dels gör vi granskning och revidering av planerna med en regelbunden rytm. Eftersom vi planerar så mycket behöver vi vara mycket effektiva planerare.

Varje sprint i Scrum börjar med en planeringsworkshop där produktägaren och teamet tillsammans väljer ut rätt mängd viktigt arbete för sprinten. Planeringsarbete kan lätt dra ut på tiden, särskilt när vi eftersträvar precision. Just därför är sprintplaneringen i Scrum begränsad till max en arbetsdag: sprintens första dag. Vissa team märker efter några sprintar att man inte ens behöver hela dagen för att göra en bra plan.

En effektiv sprintplanering kräver att samtliga inblandade kommer väl förberedda. Då kan planeringen genomföras inom tidsramen, och sluta med ett genuint åtagande från samtliga inblandade a…

Sprintbacklog på väggen, produktbacklog elektroniskt

En artikel på InfoQ om för- och nackdelar med att sätta upp sina planer och sin information på väggen fick mig precis att komma ihåg att jag har några tips att dela med mig av.

Sprintbackloggen är, som du redan vet, utvecklingsteamets eget verktyg för att hantera sitt åtagande i sprinten. Med hjälp av sprintbackloggen kan teamet granska och anpassa sitt arbeta på daglig basis. Detta är viktigt, eftersom utvecklingsteamet är själva motorn i Scrum. För att sprintbackloggen ska vara relevant och användbar måste den vara aktuell. Det kommer den att vara givet att två förutsättningar är uppfyllda.

Den första förutsättningen är att teamet verkligen tagit på sig ansvaret att planera och följa upp sitt eget arbete, eftersom man ser nyttan med att göra det och därför vill göra det.

Den andra förutsättningen är att det är extremt enkelt att hålla sprintbackloggen uppdaterad. Vanliga orsaker till att det inte är enkelt är att man lagrar sprintbackloggen i ett verktyg som alla inte behärskar till fu…

Både Scrum Master och teammedlem?

En vanlig fråga som jag brukar få har att göra med vad som händer när en person bemannar två roller i Scrum. Frågan lyder: kan man vara både Scrum Master och medlem i utvecklingsteamet?

Först lite bakgrund till svaret. Mitt standardsvar på alla frågor som börjar med orden "kan man" eller "får man" är ett rungande ja. Självklart kan man göra som man vill, och självklart får man själv (eller snarare tillsammans med sina kollegor) bestämma hur man ska göra. Man behöver inte tillstånd från en expert eller en arbetsmetod. Det kan tyckas som en detalj, men språket styr tanken. Därför tycker jag det är mer hjälpsamt att börja frågan på ett annat sätt. Så här: Vad kan konsekvenserna av att vara både Scrum Master och teammedlem bli?

För mig är det lättast att hitta till ett begripligt svar om jag börjar med att fråga mig själv vad syftet är med att dela på Scrum Master och teammedlemsrollen.
En anledning till uppdelningen är att redan i förväg bygga en beredskap för framtida…