Fortsätt till huvudinnehåll

Hur lång ska en sprint vara?

Jag fick en fråga på mailen som löd:
"Fick frågan av min chef varför vi har 3 veckors sprintlängd. Vet inte riktigt vad jag ska svara, det bara blev så. Vad säger du?"
En sprint i scrum är en synonym för iteration. Det som utmärker scrums sprintar är att vi vill att de ska vara väldigt fokuserade och att de ska sluta i klar, potentiellt levererbar, produkt. Potentiellt levererbar betyder att om vi ville så kunde vi skeppa ut produkten med ganska lite efterarbete.

Tydlig och regelbunden feedback krävs för att styra utvecklingsarbete. Längre sprintar betyder att det blir längre tid mellan större avstämningar av nuläget, vilket ökar risken att vi drar iväg i fel riktning, eller att omvärlden ändrar sig så mycket under sprinten att det vi bygger hinner bli irrelevant.

Ibland kan det kännas som om man lägger för mycket tid på planerings- och uppföljningsworkshops, vilket leder till idén att göra sprintarna längre.

Jag vill hellre börja med att undersöka om arbetsmötena kan göras mer effektiva, snarare än att hålla dem mer sällan. Många organisationer lider av dåliga arbetsmöten som bara blir slöseri med alla närvarandes tid. Så, börja med att se till att mötena är ett under av effektivitet.

Hur kort ska en sprint vara då? En sprint kan inte vara så kort att utvecklingsteamet inte hinner bygga ett värdefullt eller intressant produktinkrement. Många organisationer klarar helt enkelt inte att få ihop något vettigt på två veckor, eftersom man inte har en utvecklingsprocess som är tillräckligt bra. Om detta är ett problem behöver vi börja redan idag med att lära oss hur man egentligen gör för att utveckla mjukvara i korta iterationer.

Ofta handlar det om att komma upp på banan med saker som vettiga bygg- och testmiljöer, och såklart automatisering av byggen och vissa tester. Inte sällan finns det även tuffare saker att ta itu med, som när våra utvecklare helt enkelt inte är särskilt duktiga på att skriva begriplig och väldesignad kod.

Sammanfattningsvis: en sprint ska vara så kort att man inte hinner känna behovet att ändra riktning under sprintens gång, men så lång att teamet faktiskt hinner göra klart något som är värdefullt.

Jobbar ni i sprintar? Hur långa sprintar har ni just nu? Hur fungerar det för er?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pragmatisk eller dogmatisk? Progmatisk!

Scrum är ett enkelt ramverk. Några få regler bildar tillsammans ett system av aktiviteter som kan användas för att styra komplext arbete. Att ta bort en väsentlig del ur ett fungerande system påverkar alltid systemet som helhet. Tar man till exempel bort återblickarna ur Scrum minskar sannolikheten för framgång omedelbart. Man får lika stora problem, om inte större, om man försöker applicera Scrum dogmatiskt. Den som aldrig kan tänka sig att kompromissa kommer inte att ha någon framgång när det gäller att driva förändring. Har du själv jobbat med någon som aldrig kan kompromissa förstår du varför. Så hur ska man göra? Följa Scrum dogmatiskt för att inte förstöra arbetsmetodens effektivitet, eller vara pragmatisk för att inte alienera sig från andra människor? Jag föreslår en kompromiss. Låt oss kalla den en progmatisk hållning . Den progmatiska hållningen fungerar så här. Vi är å ena sidan aldrig rädda för att tänka själva och göra förändringar i Scrum, men å andra sidan gör...

Sprintbacklog på väggen, produktbacklog elektroniskt

En artikel på InfoQ om för- och nackdelar med att sätta upp sina planer och sin information på väggen fick mig precis att komma ihåg att jag har några tips att dela med mig av. Sprintbackloggen är, som du redan vet, utvecklingsteamets eget verktyg för att hantera sitt åtagande i sprinten. Med hjälp av sprintbackloggen kan teamet granska och anpassa sitt arbeta på daglig basis. Detta är viktigt, eftersom utvecklingsteamet är själva motorn i Scrum. För att sprintbackloggen ska vara relevant och användbar måste den vara aktuell. Det kommer den att vara givet att två förutsättningar är uppfyllda. Den första förutsättningen är att teamet verkligen tagit på sig ansvaret att planera och följa upp sitt eget arbete, eftersom man ser nyttan med att göra det och därför vill göra det. Den andra förutsättningen är att det är extremt enkelt att hålla sprintbackloggen uppdaterad. Vanliga orsaker till att det inte är enkelt är att man lagrar sprintbackloggen i ett verktyg som alla inte behärskar till...