Fortsätt till huvudinnehåll

Ken Schwaber om "Scrum But"

I den här videon berättar Ken Schwaber om vad han menar med "Scrum But"-argument och vad han tycker de tyder på.

Kommentarer

Emil Tinebo sa…
Intressant!
Tyvärr har jag märkt att det kan vara väldigt svårt att få till organisatoriska förändringar.
Jag vet inte hur det funkar i USA men i Sverige, i alla fall på de företag där jag arbetat med scrum, föredrar man att tycka att "Scrum är inget för oss" eller så tycker man att Scrum Master är "besvärlig" och åtgärdar det problemet istället.

När företagsledningen hävdat att Scrum ju är en lättrörlig metod, det är väl bara att justera som man vill - brukar jag svara att ja Scrum är en lättrörlig metod, men det är inte metoden man skall anpassa utan sättet man jobbar på.
Påståendet brukar bemötas med inledande tystnad för att sedan övergå i ett mumlande "jo i och för sig".
Tobias Fors sa…
Hej Emil! Ibland anpassar man metoden, ibland anpassar man sitt eget arbetssätt. Jag brukar rekommendera att man, om man vill anpassa Scrum snarare än att ändra sitt eget arbetssätt, undviker att kalla sitt arbetssätt för Scrum. Annars är risken stor att man orsakar mer förvirring än nytta. Säger man Scrum kommer de som har erfarenhet av metoden att förvänta sig att man också följer den. Samtidigt får man inte bli dogmatisk, och tro att allt kommer att bli fine and dandy bara för att man strikt följer ett arbetssätt som någon annan paketerat. Tanklös applicering av en metod är ett bra recept för problem. Här är några länkar till annat jag skrivit på detta tema: http://www.tobiasfors.se/?p=546, http://www.tobiasfors.se/?p=541, http://scrumtipsblogg.blogspot.com/2008/08/pragmatisk-eller-dogmatisk-progmatisk.html

Tack för besöket på bloggen och för kommentaren! /Tobbe

Populära inlägg i den här bloggen

Vad sprintplanering och glassinköp har gemensamt

En missuppfattning som lever kvar kring lättrörliga metoder är att de inte har tillräckligt med planering. Det är precis tvärtom, vi gör massor av planering. Dels gör vi så mycket planering som behövs när vi ska starta ett nytt projekt, dels gör vi granskning och revidering av planerna med en regelbunden rytm. Eftersom vi planerar så mycket behöver vi vara mycket effektiva planerare.

Varje sprint i Scrum börjar med en planeringsworkshop där produktägaren och teamet tillsammans väljer ut rätt mängd viktigt arbete för sprinten. Planeringsarbete kan lätt dra ut på tiden, särskilt när vi eftersträvar precision. Just därför är sprintplaneringen i Scrum begränsad till max en arbetsdag: sprintens första dag. Vissa team märker efter några sprintar att man inte ens behöver hela dagen för att göra en bra plan.

En effektiv sprintplanering kräver att samtliga inblandade kommer väl förberedda. Då kan planeringen genomföras inom tidsramen, och sluta med ett genuint åtagande från samtliga inblandade a…

Sprintbacklog på väggen, produktbacklog elektroniskt

En artikel på InfoQ om för- och nackdelar med att sätta upp sina planer och sin information på väggen fick mig precis att komma ihåg att jag har några tips att dela med mig av.

Sprintbackloggen är, som du redan vet, utvecklingsteamets eget verktyg för att hantera sitt åtagande i sprinten. Med hjälp av sprintbackloggen kan teamet granska och anpassa sitt arbeta på daglig basis. Detta är viktigt, eftersom utvecklingsteamet är själva motorn i Scrum. För att sprintbackloggen ska vara relevant och användbar måste den vara aktuell. Det kommer den att vara givet att två förutsättningar är uppfyllda.

Den första förutsättningen är att teamet verkligen tagit på sig ansvaret att planera och följa upp sitt eget arbete, eftersom man ser nyttan med att göra det och därför vill göra det.

Den andra förutsättningen är att det är extremt enkelt att hålla sprintbackloggen uppdaterad. Vanliga orsaker till att det inte är enkelt är att man lagrar sprintbackloggen i ett verktyg som alla inte behärskar till fu…

Både Scrum Master och teammedlem?

En vanlig fråga som jag brukar få har att göra med vad som händer när en person bemannar två roller i Scrum. Frågan lyder: kan man vara både Scrum Master och medlem i utvecklingsteamet?

Först lite bakgrund till svaret. Mitt standardsvar på alla frågor som börjar med orden "kan man" eller "får man" är ett rungande ja. Självklart kan man göra som man vill, och självklart får man själv (eller snarare tillsammans med sina kollegor) bestämma hur man ska göra. Man behöver inte tillstånd från en expert eller en arbetsmetod. Det kan tyckas som en detalj, men språket styr tanken. Därför tycker jag det är mer hjälpsamt att börja frågan på ett annat sätt. Så här: Vad kan konsekvenserna av att vara både Scrum Master och teammedlem bli?

För mig är det lättast att hitta till ett begripligt svar om jag börjar med att fråga mig själv vad syftet är med att dela på Scrum Master och teammedlemsrollen.
En anledning till uppdelningen är att redan i förväg bygga en beredskap för framtida…