Köp Boken Scrumtips!

Om du vill ha alla scrumtipsen samlade i ett bekvämt format som fungerar i både läsplattan och på mobilen, så köp ett exemplar av min bok Scrumtips. Du sätter själv priset!

01 februari, 2010

Ken Schwaber om "Scrum But"

I den här videon berättar Ken Schwaber om vad han menar med "Scrum But"-argument och vad han tycker de tyder på.

2 kommentarer:

Emil Tinebo sa...

Intressant!
Tyvärr har jag märkt att det kan vara väldigt svårt att få till organisatoriska förändringar.
Jag vet inte hur det funkar i USA men i Sverige, i alla fall på de företag där jag arbetat med scrum, föredrar man att tycka att "Scrum är inget för oss" eller så tycker man att Scrum Master är "besvärlig" och åtgärdar det problemet istället.

När företagsledningen hävdat att Scrum ju är en lättrörlig metod, det är väl bara att justera som man vill - brukar jag svara att ja Scrum är en lättrörlig metod, men det är inte metoden man skall anpassa utan sättet man jobbar på.
Påståendet brukar bemötas med inledande tystnad för att sedan övergå i ett mumlande "jo i och för sig".

Tobias Fors sa...

Hej Emil! Ibland anpassar man metoden, ibland anpassar man sitt eget arbetssätt. Jag brukar rekommendera att man, om man vill anpassa Scrum snarare än att ändra sitt eget arbetssätt, undviker att kalla sitt arbetssätt för Scrum. Annars är risken stor att man orsakar mer förvirring än nytta. Säger man Scrum kommer de som har erfarenhet av metoden att förvänta sig att man också följer den. Samtidigt får man inte bli dogmatisk, och tro att allt kommer att bli fine and dandy bara för att man strikt följer ett arbetssätt som någon annan paketerat. Tanklös applicering av en metod är ett bra recept för problem. Här är några länkar till annat jag skrivit på detta tema: http://www.tobiasfors.se/?p=546, http://www.tobiasfors.se/?p=541, http://scrumtipsblogg.blogspot.com/2008/08/pragmatisk-eller-dogmatisk-progmatisk.html

Tack för besöket på bloggen och för kommentaren! /Tobbe