Fortsätt till huvudinnehåll

Certifierad Scrum Master i Västerås

I höst är mitt mål att genomföra vår oerhört populära kurs "Certifierad Scrum Master" i min gamla hemstad Västerås. Om du är intresserad av att få en plats på kursen, så kan du skicka mig ett meddelande via min profilsida på Citerus.se. På så vis kan jag lägga dig på en intresselista tills dess att anmälningssidan kommer upp.

Så här säger några tidigare kursdeltagare om kursen:


10/10 "Ändra inget. Tobias Fors är entusiasmerande, underhållande och bra på att förklara med målande och tydliga exempel."
-- Jan Bidner, Umeå Universitet/Ladok-enheten, CSM, 5-6 oktober 2010

10/10 "Skönt med mycket interaktivitet, och _inga_ powerpoints!"
-- Marie Ekström, KnowIT Innograte, CSM, 5-6 oktober 2010

9/10 "Tobias var en strålande instruktör/kursledare"
-- Roger Ström, Elvagruppen AB, CSM, 5-6 oktober 2010

10/10 "Bra upplägg, övningar och interaktion"
-- Thomas Ingemarsson, Precio Systemutveckling AB, CSM, 5-6 oktober 2010

10/10 "Bra blandning mellan föreläsning och övningar"
-- Fredrik Nilsson, Logica, CSM, 5-6 oktober 2010

10/10 "Mycket bra och kunnig föreläsare. Bra att slippa ppt!"
-- Martin Håkansson, IEXTAS AB, CSM 2-3 mars 2011

9/10 "Befriande fri från PPT. Kursledaren engagerad och kunnig, inte bara kring det explicita kunskapsområdet. Skön stämning."
-- Johan Estelius, Inceptive AB, CSM 2-3 mars 2011

10/10 "Jag tycker det är bra att man själva får prova på och vara delaktig i kursen. Jag tycker du som kursledare är väldigt pedagogisk och skaffar dig en bra känsla för hur du ska förklara. Bra med egna erfarenheter."
-- Fredrik Stahre, Inceptive AB, CSM 2-3 mars 2011

10/10 "Det mesta var riktigt bra faktiskt. Bra blandning mellan teori och praktik samt en engagerad kursledare som kunde berätta en historia. Kan inte komma på något som borde ha gjorts annorlunda."
-- Krister Arledal, Concrete IT, CSM november 2010

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Pragmatisk eller dogmatisk? Progmatisk!

Scrum är ett enkelt ramverk. Några få regler bildar tillsammans ett system av aktiviteter som kan användas för att styra komplext arbete. Att ta bort en väsentlig del ur ett fungerande system påverkar alltid systemet som helhet. Tar man till exempel bort återblickarna ur Scrum minskar sannolikheten för framgång omedelbart. Man får lika stora problem, om inte större, om man försöker applicera Scrum dogmatiskt. Den som aldrig kan tänka sig att kompromissa kommer inte att ha någon framgång när det gäller att driva förändring. Har du själv jobbat med någon som aldrig kan kompromissa förstår du varför. Så hur ska man göra? Följa Scrum dogmatiskt för att inte förstöra arbetsmetodens effektivitet, eller vara pragmatisk för att inte alienera sig från andra människor? Jag föreslår en kompromiss. Låt oss kalla den en progmatisk hållning . Den progmatiska hållningen fungerar så här. Vi är å ena sidan aldrig rädda för att tänka själva och göra förändringar i Scrum, men å andra sidan gör vi

Introduktion till story points

Estimering med storlekspoäng är en sån där sak som somliga älskar och andra tycker är totalt förvirrande. Jag gillar det lugna sköna tempot i den här korta snutten om story points från Rally Software.

Hur lång ska en sprint vara?

Jag fick en fråga på mailen som löd: "Fick frågan av min chef varför vi har 3 veckors sprintlängd. Vet inte riktigt vad jag ska svara, det bara blev så. Vad säger du?" En sprint i scrum är en synonym för iteration. Det som utmärker scrums sprintar är att vi vill att de ska vara väldigt fokuserade och att de ska sluta i klar, potentiellt levererbar, produkt. Potentiellt levererbar betyder att om vi ville  så kunde vi skeppa ut produkten med ganska lite efterarbete. Tydlig och regelbunden feedback krävs för att styra utvecklingsarbete. Längre sprintar betyder att det blir längre tid mellan större avstämningar av nuläget, vilket ökar risken att vi drar iväg i fel riktning, eller att omvärlden ändrar sig så mycket under sprinten att det vi bygger hinner bli irrelevant. Ibland kan det kännas som om man lägger för mycket tid på planerings- och uppföljningsworkshops, vilket leder till idén att göra sprintarna längre. Jag vill hellre börja med att undersöka om arbetsmötena k