Fortsätt till huvudinnehåll

Tyst brainstorming

Brainstorming är ett fascinerande koncept. Tanken är att en grupp tillsammans arbetar för att producera så många idéer som möjligt på ett tema. För att inte störa den kreativa processen finns en viktig förhållningsregel. Ingen kritik av idéer. Kritiken kommer senare. Min erfarenhet är att det är svårt att låta bli att kritisera under brainstormingen.

Möjligtvis, och jag skriver möjligtvis, kan det för personer med en extrovert läggning vara lättare att hantera kritik under brainstormingen. Är man bekväm med att tänka och prata samtidigt så är man förmodligen mer immun mot att folk avbryter och kritiserar under brainstormingen.

För personer med en mer introvert preferens kan utmaningen vara större. För det första kan brainstormingen i sig själv vara knepig för den som helst tänker för sig själv först, och sedan delar med sig av sina tankar. För det andra blir det inte bättre när någon avbryter den introverte, som äntligen uppmanat kraften att bidra med några idéer inför hela gruppen.


För att få en bättre balans mellan att tillfredsställa behoven hos personer med extrovert och introvert preferens brukar jag använda mig av tyst brainstorming.

I en tyst brainstorming får deltagarna under en känd tid tyst och på egen hand brainstorma idéer. Varje deltagare skriver själv ned sina idéer i en lista, eller direkt på post-its. När tiden är slut presenterar deltagarna sina idéer för varandra - använder man post-its klistrar man upp dem på till exempel en gemensam blädderblockslapp eller whiteboard. Behövs det kan man köra fler rundor på samma sätt.

Tyst brainstorming hjälper personer med introvert preferens att fokusera och förbereda sig under det tysta momentet, medan personer med extrovert preferens fortfarande har tillgång till den gemensamma presentationen och dialogen.

Kommentarer

Detta är ett jättebra tips, som även hjälper för att inte för tidigt styra in hela diskussionen/brainstormingen kring vad någon (troligen mer extrovert) deltagare vill att den ska handla om.

Jag har även med bra resultat använt den i ett format liknande det Bas Vodde beskriver i Plan of Action, där man först kör individuellt, därefter i par, vidare till flera par tillsammans och slutligen hela gruppen gemensamt.
Tobias Fors sa…
Hej Chris! Tack för feedbacken och för att du hittat fram till denna min helt färska blogg!

Populära inlägg i den här bloggen

Pragmatisk eller dogmatisk? Progmatisk!

Scrum är ett enkelt ramverk. Några få regler bildar tillsammans ett system av aktiviteter som kan användas för att styra komplext arbete. Att ta bort en väsentlig del ur ett fungerande system påverkar alltid systemet som helhet. Tar man till exempel bort återblickarna ur Scrum minskar sannolikheten för framgång omedelbart. Man får lika stora problem, om inte större, om man försöker applicera Scrum dogmatiskt. Den som aldrig kan tänka sig att kompromissa kommer inte att ha någon framgång när det gäller att driva förändring. Har du själv jobbat med någon som aldrig kan kompromissa förstår du varför. Så hur ska man göra? Följa Scrum dogmatiskt för att inte förstöra arbetsmetodens effektivitet, eller vara pragmatisk för att inte alienera sig från andra människor? Jag föreslår en kompromiss. Låt oss kalla den en progmatisk hållning . Den progmatiska hållningen fungerar så här. Vi är å ena sidan aldrig rädda för att tänka själva och göra förändringar i Scrum, men å andra sidan gör vi

Introduktion till story points

Estimering med storlekspoäng är en sån där sak som somliga älskar och andra tycker är totalt förvirrande. Jag gillar det lugna sköna tempot i den här korta snutten om story points från Rally Software.

Hur lång ska en sprint vara?

Jag fick en fråga på mailen som löd: "Fick frågan av min chef varför vi har 3 veckors sprintlängd. Vet inte riktigt vad jag ska svara, det bara blev så. Vad säger du?" En sprint i scrum är en synonym för iteration. Det som utmärker scrums sprintar är att vi vill att de ska vara väldigt fokuserade och att de ska sluta i klar, potentiellt levererbar, produkt. Potentiellt levererbar betyder att om vi ville  så kunde vi skeppa ut produkten med ganska lite efterarbete. Tydlig och regelbunden feedback krävs för att styra utvecklingsarbete. Längre sprintar betyder att det blir längre tid mellan större avstämningar av nuläget, vilket ökar risken att vi drar iväg i fel riktning, eller att omvärlden ändrar sig så mycket under sprinten att det vi bygger hinner bli irrelevant. Ibland kan det kännas som om man lägger för mycket tid på planerings- och uppföljningsworkshops, vilket leder till idén att göra sprintarna längre. Jag vill hellre börja med att undersöka om arbetsmötena k